Dorel SCHOR: Specialități de patiserie

M-am prezentat foarte conștincios la cursul întitulat Cum să mâncăm cât dorim și să slăbim. Probabil că erau mulți interesați pentru că numărul participanților crescuse Conferențiarul era bonom și simpatic. Ne-a declarat că ne va vorbi despre produsele de patiserie.
   – Cui nu-i place o felie de cozonac sau un corn crocant, un pateu sau o plăcintă proaspătă, un covrig sau o brânzoaică, niște gogoși sau saleuri, ștrudel sau rulou, chec sau clătite. La toți ne place. Și toate aceste produse gustoase de patiserie au la bază, ce?
  – Făina! au rostit în cor cursanții.
   -Făina, a aprobat conferențiarul. Și în mod special făina albă de calitate! Să nu uităm că pentru a obține făina, grâul este tratat cu fungicide, pesticide, insecticide. Apoi se înlă- tură tărâțele, care conțin vitamine și minerale, dar și fibre… Și atunci avem o făină fără calciu, fosfor, fier, magneziu, fără vitaminele E și B.
   – Asta e făina folosită? s-a interesat asistența
   -Încă nu, pentru că făina nu e destul de albă și apetisantă. Acum urmează procesul de albire și conservare cu dioxid de clor. Se mai adaugă calcar, alaun, carbonat de amoniu pentru a-i da un aspect mult mai atrăgător.
   – Și putem deja s-o folosim? întreabă publicul cu entuziasmul scăzut.
   –  Îndată! Mai avem problema cisteinei care poate fi obținută prin metode diverse, dar de obicei se folosesc metodele cele mai moderne și ieftine, care includ extragerea ei din pene, coarne de vite, păr uman. Este o specialitate chinezească foarte convenabilă…
   Nu știu de ce nimeni nu a mai întrebat nimic.
   De bufetul instalat între timp la intrare cu atractive produse de patiserie nu s-a apropiat absolut nimeni. Să fie din cauza specialității chinezești… ?

——————————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

Lasă un răspuns