Dorel SCHOR: Cabinetul de cosmetică

În urmă cu câteva luni s-a organizat de către organizaţia de femei din municipiu un cerc de cosmetică. Dintre locatarele din blocul nostru s-au înscris mai multe persoane, printre care doamnele Gurnişt şi Brodiciche. Ele s-au evidenţiat printr-o prezenţă foarte corectă şi o participare activă la demonstraţiile practice. La sfârşitul cursului, au primit chiar un fel de diplomă.

– Acum, când aţi fost atestate, de ce nu aţi deschide un cabinet? le-a întrebat dentistul Kleinergrois. Eu personal v-aş putea recomanda pacientelor mele.

Ideia le-a plăcut ambelor doamne. Ce poate fi mai onorabil decât ca alături de un cabinet de stomatologie să coexiste un altul de cosmetică? Ar trebui, desigur, mai întâi o reclamă inteligentă şi atractivă, ştiut fiind că ea este sufletul comerţului.

Aşa că în paralel cu formalităţile birocratice, care iau ceva timp, au apelat la un meşter fotograf care să facă o poză înainte de tratament şi o alta după, aşa cum procedează institutele de slăbire şi cele de înfrumuseţare. Doamna Gurnişt a propus ca prietena ei, Pnina Brodiciche să beneficieze prima de avantajele unei măşti naturale, recomandate cu multă căldură la curs. Ingredientele erau la îndemână: ulei de măsline, felii de castravete, un avocado bine copt, suc de morcovi şi o roşie bine strivită.

Se pare însă că o mână criminală, fără să cunoască destinaţia precisă a amestecului din farfurie, a adăugat o cantitate deloc neglijabilă de sare de Himalaia. Ce poate fi rău la sarea de Himalaia? Poate chiar Matilda Gurnişt, în mod reflex a scuturat solniţa, poate că Leopold şi-a exprimat astfel dezacordul. Fapt este că după ce a stat trei sferturi de oră cu această compoziţie pe figură, Pnina Brodiciche arăta ca scoasă dintr-o saramură. Ridurile erau mult mai evidente şi expresia feţei tristă şi încruntată.

Nu ştim cum s-ar fi ieşit din această situaţie dramatică. Cele câteva vecine le compătimeau sincer pe proaspetele cosmeticiene, dar nu aveau nici o ideie. Reclama era comandată, fotograful plătit. Tot proiectul risca să moară înainte de a se naşte… Până când a apărut Simon Şeinerovici.

– Care-i problema? a întrebat el.

I-au spus care-i problema.

– Atunci e foarte simplu. Aveţi cele două fotografii? Puneţi fotografia de „după”, înainte şi cea de „înainte” după. Se vede că e o diferenţă foarte mare…

Nu a mai spus nimeni că Simon e mincinos. Parcă orice reclamă ce e?

———————————-

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

12 ianuarie, 2019

Lasă un răspuns