EVENIMENT LITERAR:
La începutul lunii aprilie, a apărut la editura RAO Bucureşti (în seria Românce/ Ficțiune pentru adulţi): „Cântecul lebedei mecanice” de Petrikă Ionesco. Număr de pagini: 560; preț: 32,99 Lei (după reducerea promoţională de 50% valabilă până în 31 mai 2020). Volumul poate fi comandat virtual la editură (pe bază de cont şi plată cu card) sau telefonic (plata cash la livrare). Livrarea la ambele variante prin curier – 10 lei. La comenzi peste 80 lei – fără taxă transport.
Opiniile mele:
- Un subiect incitant, o viziune categoric complexă, conform experienței artistice ample a autorului.
- O copertă elocventă, armonioasă, care dezvăluie multe (ilustrație creată special şi nu preluată din mediul virtual, cum se procedează, în ultimul timp).
- Lectura romanului reușește, încă de la primele capitole, să ofere o transpunere/teleportare, pe care doar cărțile autentice o pot declanșa! Așa cum izbutesc și montările de teatru și de operă ale autorului!
Sunt convinsă că va fi căutată și citită. Deja câteva impresii ale primilor cititori (distribuite în mediul virtual) confirmă concluzia mea. De altminteri, în România şi în diaspora, literatura SF este agreată. Iar romanul are în plus, valențe psihologice, precum și trăsături ale genului de aventuri. Acum, în această perioadă, chiar s-a revenit la lectura clasică (conform gândirii mele pozitive: oportunitate pentru criza pandemiei).
Despre autor:
Dacă în romanul său, acesta propune o călătorie terestră și galactică, trebuie să menționez că autorul volumului este, el, însuși, un călător! În tinerețe, un adevărat hoinar (prin Europa şi SUA), plecând din țara sa natală, ca să‑și urmeze visul de scriitor şi regizor. Apoi, datorită succesului obținut prin spectacolele sale fascinante, a străbătut și Asia, America de Sud, din nou SUA şi Europa.
PETRIKĂ IONESCO este un renumit regizor de teatru şi operă, scenograf, dramaturg român, stabilit în Franța. A montat multe şi apreciate spectacole pe marile scene din Europa, America de Nord şi Asia. A fost profesor la Conservatorul din Paris (Conservatoire national supérieur de musique et de dânse). De asemenea, director artistic de proiecte la „Disneyland” – Los Angeles, Orlando (Florida) şi Paris (fondator). Portalului autorului este: www.petrikaionesco.net
În România a montat piese de teatru în spectacolele de la Teatrul Național București: „Burghezul gentilom” de Moliere (2006) şi „Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare (2015), iar la Opera Națională București, spectacolele cu: „Oedip” de George Enescu (2003, festivalul George Enescu ) şi „Macbeth” de Giuseppe Verdi” (Festivalul Shakepeare 2008).
DECORAŢII/Ordine primite de autorul volumului:
Ofițer al Artelor și Literelor – Franța; Comandor al Ordinului Artelor – România. Iar în 2019 i s-a înmânat unul din Premiile „Constantin Brâncoveanu“ pentru diaspora http://www.mandrusafiiroman.ro/petrica-ionescu
APRECIERI:
„Un geniu care-și captivează cititorii prin istorii pe cât de veridice, pe atât de neverosimile. Ca într-un roman de García Márquez, el se convertește azi în scriitor și semnează o carte în care îl regăsim din plin! Enorm și derutant!” (George BANU)
„Un regizor și un scenograf genial, ale cărui titluri de glorie fac parte din istoria operei și a teatrului.” (Eve RUGGIERI)
„Măiestria să artistică în domeniile teatrului, dansului, operei, filmului și muzicii a marcat secolul nostru. Petrikă Ionesco este un geniu inovator al timpului nostru.“ (Carolyn CARLSON)
„Coroziv!“ (Jack LANG)
„Fenomenal!“ (Horațiu Mălăele)
***
Editura RAO despre subiectul cărții: „O epopee vastă și originală, delirantă, unică, deoarece este prima ficțiune Bio-Thriller. Plină de farmec, vrăjitorie, speranțe și dezamăgiri, care îmbină cruzimea, realismul și fantezia. Prin aventurile umane, pământești și spațiale, ale lui Dan Pau, este analizată minuțios și cu umor o societate decadentă, morbidă, în care pasiunile amoroase și extravaganțele se îmbină cu artă și știința, pe de o parte, și cu acțiunile poliției și ale armatei, pe de alta. Un volum cu o acțiune complexă, cu trăsături proprii atât genului science-fiction, cât și romanului psihologic sau de aventuri. Prezintă întâmplări și personaje fascinante, ieșite de sub până unui autor cu o personalitate la fel de complexă ca și opera sa. Acest lucru se detașează din felul în care sunt concepute acțiunea și locurile unde aceasta se petrece, precum și personajele, în toate vădindu-se gândirea și viziunea regizorului și scenografului, a realizatorului de spectacole care este autorul. Povestea începe la 13 octombrie 2068, la București, apoi se desfășoară la Paris, San Francisco, pe Saturn și, în sfârșit, în constelația Lebedei. Eroul este un tânăr regizor de teatru, fiul unui cunoscut om de știință care lucrează la subiecte ultrasensibile și care va fi răpit. Încercând să-și găsească tatăl, eroul va fi prins într-o aventură infernală, cu multiple răsturnări de situație.”
https://www.raobooks.com/product/cantecul-lebedei-mecanice/?fbclid=IwAR0RfjkYdtEEhYBUD_i_I_PvbVSuB2dxNsZWaD32Fi_DiLBNApvJ2XTJj_c
––––––––––––
Dr. (istorie) Dana Antoaneta BĂLĂNESCU
Reșița, 15 mai 2020
„Cantecul lebedei mecanice” un roman incitant in care scenele reale se intrepatrund cu cele fantastice, unde regasim genialitatea creativa a autorului.Cu multa maiestrie construieste o poveste in poveste in jurul papusii mecanice Olimpia din „Povestirile lui Hoffman”. O calatorie prin Europa,America unde autorul a regizat minunate opere, cea reala si cea imaginara in spatiul cosmic. Citind romanul, am descoperit ca, personajul principal Dan Pau este insusi autorul, care, cu umor, multa fantezie,uneori cu o violenta plina de cruzime ne face o fresca a unei lumi decadente plina de racile in toate mediile societatii in care traim.