Biti Caragiale: Despre ,,cafea și fum de țigară”

La începutul lunii octombrie, ne-am bucurat să participăm la evenimentul de lansare a volumului cu titlul „Cafea şi fum de ţigară”, apărut sub semnătură colegului nostru, Roni Căciularu. Volumul, editat prin internet de George Roca din Sydney, a fost tipărit în Israel şi cuprinde o culegere din reportajele şi interviurile realizate de Roni Căciularu de-a lungul activităţii sale scriitoriceşti şi a unei îndelungate colaborări la publicaţii electronice de cultură.

Lansarea noului volum a avut loc la Tel Aviv, în cadrul redacţiei Jurnalului Săptămânii, în prezenţa autorului. La lansare a luat parte şi editorul, George Roca, venit special pentru acest eveniment de pe meleagurile îndepărtate ale Australiei. Un bun prieten al scriitorilor israelieni de limbå româna, George Roca s-a născut în Ardeal în 1946 şi a emigrat din România în 1980, stabilindu-se la Sydney. Cunoscut animator al presei culturale electronice, activează neobosit în spaţiul culturii româneşti, fiind jurnalist, poet, prozator, editor de publicaţii şi cărţi în limba româna. Printre revistele electronice pe care le-a iniţiat şi le conduce menţionăm: „Confluenţe literare”, “Prolitera” şi “Cetatea lui Bucur”.

Din numeroasele sale apariţii de literatură scrisă, citam volumul de poezie „Căutând insula fericirii”, publicat la Bucureşti în engleză şi româna. George Roca este, deasemenea, autorul unui ciclu de interviuri, sub titlul „De vorbă cu stelele” (două volume), prin care a pus în evidenţă gânduri, idei, opinii ale unor români stabiliţi pe trei continente: America, Australia şi Europa, activi în diferite domenii – arta, literatură, ştiinţă, sport. Interlocutorii au fost aleşi dintre persoanele iubitoare de bine şi frumos, exemplari în profesie. În general, aşa cum mărturiseşte autorul, îi ocoleşte pe cei care urmăresc să se impună prin vulgaritate şi violenţă.

Complexa personalitate a lui George Rocă, harul său, tonul simplu şi firesc al scrierilor sale sunt cunoscute publicului israelian şi din trecutele sale vizite în Israel. De remarcat întâlnirea domniei sale cu publicul la Cercul Cultural din Haifa, din octombrie 2013.

*
În paginile volumului „Cafea şi fum de ţigară”, pe care cititorul le va descoperi cu interes,
oameni şi locuri dobândesc viaţă. Cartea cuprinde un ciclu de discuţii purtate de Roni Căciularu cu personalităţi din domeniul culturii, israelieni originari din România. În paginile cărţii sunt aduse, deasemenea, evocări ale unor meleaguri din tinereţea sa: Bacău, unde s-a născut, Cluj şi Iaşi, oraşe în care a studiat. Cu un condei de poet, Roni
Căciularu reţine atenţia cititorului, zugrăvind momente dintr-o excepţională vacanţă petrecută, nu de mult, la Braşov. Scrisul såu beneficiază de o delicateţe specială, cu un surplus emoţional în relatări. Este un stil specific al jurnalismului cultural, care conferă textului valoare literară.

Lansarea acestui nou volum a avut loc într-o atmosferă caldă. Au participat prieteni ai autorului şi, deasemenea, prieteni şi colaboratori ai Jurnalului Săptămânii. Oaspetele de onoare, George Roca, cu vitalitatea, jovialitatea, spontaneitatea, umorul care îl caracterizează, a transformat evenimentul cultural într-o petrecere prietenească. Rostind fabule şi epigrame create în mod spontan la adresa invitaţilor, a reuşit să transmită umor şi veselie. În continuare, a acompaniat vocal cunoscute melodii de altădată, interpretate la pian de neobosita, talentata Liane Herman. Ne-am despărţit de George Roca, mulţumindu-i pentru prezenţa sa, pentru prietenia pe care ne-o poartă, dorindu-i o prolifica activitate şi în continuare.

Doina Meiseles, directorul Jurnalului Săptămânii, cu un zâmbet cald, cu o idee exprimată cu spirit, s-a dovedit o gazdă primitoare, atentă cu oaspeţii şi cu bună desfăşurare a evenimentului. O astfel de reuniune sărbătoreasca constituie un semn de preţuire pentru scriitor, pentru editor, pentru cartea israeliană de limbă româna, căreia i se cuvine dragoste şi multă atenţie.

Volumului “Cafea şi fum de ţigară”, semnat de Roni Căciularu, îi uram un drum ascendent, cu mulţi cititori, care să-l conducă pe autor la crearea unor noi pagini de carte.
––––––––
Biti CARAGIALE
(Jurnalul săptămânii •
19.10.2017 pg.8)
Tel Aviv

Lasă un răspuns