ALBU Magdalena – DEZVELIREA ISTORIEI LA MALMAISON ALATURI DE GENERALUL RADU THEODORU

Bucureștiul are nenumărate locuri definite de o încărcătură istorică deosebită, aparte, locuri pe lângă care oamenii trec zilnic, nebănuindu-le, însă, niciun moment adevărata lor poveste. Un astfel de loc este și Malmaison-ul de pe Calea Plevnei, din imediata apropiere a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. CAROL DAVILA” și a Gării de Nord, fosta Cazarmă de cavalerie „Sf. Gheorghe” de pe vremea luminatului domnitor GHEORGHE DIMITRIE BIBESCU (1842-1848), dar și închisoare de tranzit a Capitalei, vreme de aproape trei decenii, în vremea postbelică, iar, din anul 1977 și până în prezent, sediu al Institutului de Proiectări Chimice și Petrochimice (IPROCHIM).

Malmaison-ul, așa cum i-a rămas denumirea de pe timpul domniei Colonelului ALEXANDRU IOAN CUZA, are o istorie grea, complexă, care se întinde pe aproape două secole de existență a clădirii fondate, la finele primei jumătăți a secolului al XIX-lea, de către primul reformator al Armatei Române – domnitorul Țării Românești GHEORGHE DIMITRIE BIBESCU, în timpul căruia s-a ridicat, printre altele, clădirea Teatrului Național din București, Grădina publică Cișmigiu, Cazarma de cavalerie „Sf. Gheorghe”, precum și prima instituție de învățământ militar superior național – Școala Ostășească de ofițeri -, care a luat ființă pe data de 13 iunie 1847, fiind deschisă, în același an, la 9 septembrie.

De asemeni, tot în Malmaison, carceră de triaj a Securității comuniste începând cu anul 1946, și-a început parcursul propriei biografii a durerii Eroul-aviator al celui de-Al Doilea Război Mondial și deținut politic TUDOR GRECEANU, instructorul de zbor al Generalului-maior de aviație RADU THEODORU.

Astfel, pe 26 octombrie a.c., la Malmaison, de la ora 11,00, împreună cu actuala conducere a IPROCHIM și cu Dl General-maior de aviație, scriitor, om de cultură și veteran de război RADU THEODORU, care mi-a făcut onoarea să fie prezent la emoționanta manifestare „MALMAISON – ISTORIE CĂTRE ISTORIE…”, creată, organizată și susținută de mine integral, a avut loc, cu respectarea normelor pandemice în vigoare, la zi de sărbătoare a unuia dintre marii sfinți militari ai creștinătății – Sf.M.Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și patron al armatelor -, dezvelirea unei plăci omagiale, care atestă faptul că, în clădirea fostei Cazarme de cavalerie „Sf. Gheorghe”, a funcționat cea dintâi instituție de învățământ militar superior românesc, începând cu data de 9 septembrie 1847, un moment deosebit de important în istoria Armatei Române, Malmaison-ul reprezentând, practic, primul reper în funcție de care își sărbătorește, anual, existența prestigioasa Academie a Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

În aceeași zi, la Malmaison, a răsunat, pentru prima dată lângă aceste ziduri ale durerii, o slujbă ortodoxă, oficiată de un preot militar, Neacșu Dragoș, de la Componenta Operațională Aeriană, în memoria Eroului-aviator martir TUDOR GRECEANU, de la a cărui naștere se vor împlini, în primăvara lui 2022, exact 105 ani. Momentul a fost cu atât mai încărcat de emoție și de lacrimi cu cât, la această comemorare, i-am înmânat, pe drapelul României, Dlui General-maior de aviație RADU THEODORU, fostul elev de zbor al unuia dintre cei mai buni piloți de vânătoare din lume din Al Doilea Război Mondial – TUDOR GRECEANU -, portretul înrâmat al acestuia. O conexiune singulară, peste timp, la nivel spiritual, între fostul profesor și ucenicul său de atunci, două repere de bază ale Aviației românești…

Manifestarea istorico-religioasă „MALMAISON – ISTORIE CĂTRE ISTORIE…” s-a dorit a fi o formă de respect a prezentului față de trecut și de intersectare simbolică a celor două componente temporale anterior menționate, dorind să marcheze, ca un preambul plin de semnificații, atât istoria Armatei Române, prin cei 175 de ani de învățământ superior militar românesc, care se vor împlini în anul 2022, și activitatea de un secol pe care această instituție fundamentală a Statului a desfășurat-o în fosta Cazarmă „Sf. Gheorghe”, ridicată de domnitorul GHEORGHE DIMITRIE BIBESCU, cât și cei 45 de ani de activitate a Institutului  de Proiectări Chimice și Petrochimice în sediul Malmaison, de asemeni, 105 ani de la nașterea Eroului-aviator, fost deținut politic, printre alte carcere ale sistemului penitenciar comunist, și în Malmaison – TUDOR GRECEANU.

Cu acest prilej deosebit, conducerii institutului, i-a fost înmânată placheta și diploma Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, de către Prorectorul pe învățământ al acestei instituții – Col. Conf. Univ. Dr. LUCIAN ISPAS, care ne-a făcut onoarea de a participa, alături de Dl General RADU THEODORU, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Aeriene și ai Institutului Național al Patrimoniului, comandori de aviație, cărora le mulțumesc în mod special, la evenimentul de suflet intitulat „MALMAISON – ISTORIE CĂTRE ISTORIE…”.

Prin acest marcaj simbolic, de recunoaștere și dezvelire concretă a istoriei, datoria prezentului față de trecut a fost îndeplinită așa cum se cuvine, urmând ca înscrierea Malmaison-ului, grație registrelor istorice multiple pe care le-a jucat de-a lungul timpului, în categoria reperelor monumentale de pe cuprinsul țării noastre și al Bucureștiului, să fie realizată cât mai rapid, ca o legitimare de facto a tuturor rolurilor deosebit de semnificative, pe care fosta Cazarmă de cavalerie ”Sf. Gheorghe” le-a avut, vreme de aproape două secole, atât în istoria militară, cât și în sistemul penitenciar ori în domeniul chimiei și petrochimiei românești și globale.                                                                                                                           

–––––––––––-

Dr. ing. MAGDALENA ALBU

26 octombrie 2021

Sf. M.Mc. Dimitrie

București

Lasă un răspuns