Decalogul 19 pentru ziariști
- Dinamica societăților umane este foarte complex, dar este rezonabil să presupunem că, pe termen lung, societățile juste sunt mai stabile și mai durabile decât cele injuste.
2. Milton Friedman în anul 1980 scria că:”O societate care pune egalitatea- a se citi egalitatea veniturilor-înaintea libertății va sfârși prin a nu avea nici egalitate, nici libertate. “ Acest fenomen s-a întâplat în societatea comunistă. Egalitarismul rău înțeles de Marx.
3. Orice concepție despre dreptatea socială presupune, cel puțin implicit, noțiunea de imparțialitate.
4. Lucru cel mai bun ce-l poate face un ziarist care dorește să scrie despre imparțialitate este să accepte principiul diferenței.
5. Inegalitățile sunt juste doar dacă toată lumea are de câștigat de pe urma lor; în celelate cazuri, este preferabil egalitatea.
6. În această situație ideea de basă este: dreptatea ca echitate.
7. Fiecare ziarist are un instinct natural de a-și urmări propriile interese și este în interesul tuturor ca oamenii să coopereze între ei; doar astfel vor reuși să nu se mai războiască și să se desprindă de viața singuratică, săracă, rea, brutală și scurtă.
8. Caracteristica neamului omenesc este să aibă tendința către putere, care nu încetează decât după moarte. Ziariștii și scriitorii nu sunt excluși de la această caracteristică.
9. În 1782 Jean-Jacques Rousseau scria că:”Omul s-a născut liber, dar se află peste tot în lanțuri, câte unul se crede stăpânul celorlalți și, cu toate acestea, este un sclav mai mare decât el. Cum s-a ajuns la asta? Nu știu, poate fi făcută legitimă o astfel de situație? La această întrebare cred că știu răspunsul. “
10. Oamenii trebuie să fie dispuși să-și limiteze, voluntar, libertatea de dragul cooperării și al păcii.În această direcție trebuie să militeze și jurnaliștii. Ideea de bază este să existe pe glob contractual social. Jean de la Bruyare spunea: “Nu există pe lume decât două chipuri de a te ridica, ori prin propria ta dibăcie, ori prin prostia celorlalți. “
Al.Florin Țene, UZPR
*Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“