Decalogul 27 pentru ziariști
1. Televiziunile noastre au uitat că un rol importat al lor este de a promova emisiuni culturale și nu “bombe “mincinoase.
2. Prezența violenței în emisiunile de televiziune este astăzi incontestabilă.Ele motivează acest fapt pentru îndeplinirea retingului.
3. Există un cerc vicios în acest domeniu.Vrând ne vrând televiziunile noastre educă abonații în spiritul brutalității, bârfei și a minciuni.
4. Televiziunea a devenit mai ales un produs pasiv, neparticipativ la educație.Majoritatea programelor sunt sedative, nu stimulatoare.
5. E necesar ca măcat Televiziunea Națională ar putea să încurajeze învățarea interactivă, participativă. Nu se pot nota pași semnificativi în această direcție.
6. Puterea banului dirijează greșit televiziunile de la noi.
7. Există în televiziunile de la noi un sistem în cadrul căruia stăpânii mai mici sau mai mari ai acestora se concurează în a obține un câștig cât mai mare de pe urma reclamelor ce fac apel la puterea de cumărare a telespectatorilorpe care îi pot condiționa prin programele lor.
8. Un pericol mare pentru democrație este faptul că televiziunile influențează politic, în interesul patronilor sau a unor partide ce suvenționează posturile de televiziune, pe telespectatorii captivi.
9. Parctic, telespectatorii captivi devin clone ale gândirii impuse de interesele patronatelor televiziunilor.
10. Un rol important în democratizarea televiziunilor comerciale îl au sindicatele independente ale jurnaliștilor ce lucrează în aceste studiouri.Din păcate la noi lipsesc aceste sindicate, datorită puterii patronilor de televiziuni care nu acceptă acest lucru.
Al.Florin Țene, UZPR
*Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“