Decalogul 25 despre ziariști
1.Este greu de imaginat o mai mare deschidere pentru științele umaniste și pentru științele sociale decât marcarea unui progres în înțelegerea modului cum funcționează procesul învățării.
2. Jurnalistul dacă dorește să fie apreciat de cititori, trebuie să fie gata să accepte excluderea din redacție de către patron.
3. Dacă redacția este poarta spre cititor, articolul scris de ziarist este cheia care o deschide.
4. Îmbunătățirile aduse în cadrul mijloacelor de comunicare în masa depend și de jurnaliștii dornici și pregătiți să le utilizeze în mod constructive.
5. Ritmul schimbărilor tehnologice în domeniul internetului, televiziunii și telecomunicațiilor este atât de rapid, încât multe personae nu sunt în stare să țină pasul cu dezvoltarea lor.
6. Dialogul în trei într-o redacție este o experiență ce recompensează, mai ales când urmează a fi tradus într-o poziție comună în formă scrisă.
7. Deși această întreprindere colectivă a fost pentru noi o sursă de putere, suntem perfect conștienți de slăbiciunile pe care cititorul le va sesiza în cee ace privește fluența și exprimarea ideilor.
8. Ne-am dat seama cât de adânc taie decalajul uman de-acurmezișul culturile, valorile, ideologiile, rasele și credințele.
9. Dezbaterea și discuția asupra decalajului uman și a relației lui cu problematica mondială reclamă, în mod necesar, un dialog international asupra necesității de a îmbrățișa inovația și de a o practica.
10. Dacă dorim să asigurăm viziunea universală de care este nevoie atât pentru a spori diversitatea culturilor, cât și pentru a cimenta elemental global comun pentru supraviețuire și demnitate, este necesară o discuție globală în mass-media.
Al.Florin Țene, UZPR
*Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“