Într-o ținută grafică, estetică și tipografică deosebită a apărut antologia ,,Opera și personalitatea scriitorului Al. Florin Țene în opiniile scriitorilor contemporani” de scriitoarea Liliana Moldovan, carte apărută la Editura Vatra Veche, din Târgu Mureș.
Volmul având 381 de pagini cuprinde studii, cronici literare și eseuri despre cărțile scriitorului, criticului, eseistului și promotorului cultural Al.Florin Țene, ctitorul și președintele Ligii Scriitorilor Români, scrise de scriitori, critici literari și de artă, jurnaliști de-alungul celor 65 de ani de activitate în slujba culturii române. Materialele fiind extrase cu acribie din presa vremii de Liliana Moldovan.
Fiind volumul unu, sperăm ca Liliana Moldovan să cerceteze în continuare presa vremii, pentru volumul doi, începând cu anul 1958, an în care elevul din clasa X-a Țene Florinel Sandu din Drăgășani a debutat într-un număr din luna mai al revistei clujene TRIBUNA.”Nașul de botez” care i-a acordat pseudonimul Al.Florin Țene, fiind poetul Negoiță Irimie, redactor cu poezia la renumita revistă clujeană.
Cartea de care facem vorbire cuprinde 87 de autori cu 117 lucrări despre poezia, proza, romanele, filozofia, articolele de critică literară și eseurile lui Al.Florin Țene.Descoperim studii și articole despre scriitorul clujan semnate de Laurențiu Ulici, Alex Ștefănescu, Magda Ursache, Ion Cristofor, Adrian Țion, Vochița Tulcan Macovei, Geantă Constantin, Theodor Damian, Vochița Pălăcean Vereș, Mircea Daroși, Rodica Râpeanu, Ion Istrate, Ion N. Oprea, Florentin Smarandache, Radu Vida, Galina Martea, Anton Ilica, Dumitru Velea, Menuț Maximinian, Constantin Cubleșan, Mircea Popa, Constantin Zărnescu, Ionuț Țene, Mariana Zavati Gardner, Elena Buică-Buni, Ionel Bota, Ioan Barbu, Dumitru Hurubă, Negoiță Irimie, Petru Scutelnicu, Ion Oarcăsu, Petre Petria, Ionel Marin, C.Stănescu, Anișoara Dobre , Gelu Dragoș, Livia Ciupercă etc.
O parte din opera scriitorului despre care scriem a fost tradusă în Anglia, SUA, Serbia și Rusia.
Remarc prefața semnată de Liliana Moldovan care face o analiză pertinentă a acestui “colos pe două picioare “(pag.111 ), cum scrie Rodica Râpeanu, din care redau un paragraf: “Alcătuirea unei antologii despre opera și activitatea scriitorului, criticului literar și profesorului Al. Florin Țene vine să confirme faptul că operele maestrului s-au bucurat, încă de la primele apariții, de atenția publicului, a criticilor literari, dar mai ales aucunoscut o receptare pozitivă din partea confraților întru artă și creație literară. Scriitor prolific,președintele Ligii Scriitorilor Români, a abordat toate genurile literare și a pătruns pe piața editorială din România cu o multitudine de volume de proză, poezie, teatru, publicistică și critică literară. Acestea sunt rodul unui talent desăvârșit dar și al unei munci titanice pe tărâmul creației literare, fiind vorba, în acest caz, de un autentic și nestăvilit efort literar, fără de care nu și-ar fi putut manifesta vocația de scriitor. Iar Al. Florin Țene a scris mult, lăsând în urma sa o bibliografie extrem de vastă și de valoroasă însumând peste 90 de volume de autor, la care se adaugă vreo 70 de antologii, în care a apărut, și un număr impresionant de articole semnate de domnia sa. „Iar Voichița Pălăcean Vereș subliniază: “„Spirit neliniștit, creator fervent și scriitor fecund, Al. Florin Țene – ce a debutat și s-a impus în literatura română ca poet – abordează o mare varietate de genuri literare, exersând nenumărate formule de expresie artistică, primenindu-se în permanență, oferind de fiecare data imaginea unui scriitor modern, deschis la nou, deși se evendică, structural, din clasicism”. Iar Constantin Cubleșan, subliniază:”Interesant în principal prin formula sa epică abordată, romanul CHIPUL DIN OGLINDĂ de Al. Florin Țene recomandă un scriitor anxios, care încearcă să interpreteze,prin explorări ale conștiinței,dimensiunea realității saleexistențiale dintr-o perspectivă istorică, dar nu în ultimul rând artistică. Este un roman incitant, capabil să impună în realitate personalitatea unui scriitor desăvârșit (…) CONSTANTIN CUBLEȘAN. “
Această antologie, pot spune: este o bornă ce marchează perimetru unei mari opere a scriitorului Al.Florin Țene ce și-a dedicat întreaga viață culturii române și promovarea acesteia pe meridianele lumii, marcând pentru eternitate o personalitate din istoria culturii române.
Autor: Prof. Elena Poroșanu