,,Nu-mi reproşez nimic din acest fel de a fi, nici cu gândul la trecut, nici la ceea ce sunt astăzi. Mereu în sufletul meu a fost tumult şi nu mai am timp să scap de el. Când voi ajunge Dincolo, voi avea destul timp să mă analizez, convins, mai mult ca oricând, de faptul că sufletul nu moare niciodată. Deci: Avanti Boris, Poessis Cossa!, ca într-o revoluţie made in Italia”. (Boris David)
„N-a fost să fie…”, prietene! Aşa cum afirmai odată, este foarte greu de a scrie despre un prieten la trecut. Ştiu că ai fi dorit să-ţi respecţi promisiunea făcută Margaretei… De a nu pleca încă… Şi ai plecat… Strigătul tău a fost auzit. Îmi paralizaseră toate simţurile când intuisem ce va urma. Ce ne-a apropiat? Totul! Tu un basarabean dezrădăcinat, eu o fiică de bucovineni pribegi. Demni şi curaţi ne-am luptat cu viaţa, păstrându-ne credinţa: „Nihil sine Deo!” (Nimic fără Dumnezeu!)
***
Boris David (cu pseudonimul literar – Daris Basarab) s-a născut în Basarabia, în oraşul port la Dunăre, Ismail, la 10 mai 1929. Frământat de prezent, este cu gândul la cum „a fost”, străduindu-se să se adaptez la „cum este”…şi-a făcut, cu încăpăţânare, un modus vivendi al său. Sentimental, visător, sclav al propriei poezii, veşnic îndrăgostit, „de cursă scurtă”, aşa cum afirma în ultima vreme, a beneficiat de un mediu artistic deosebit, în care s-a complăcut spre surprinderea prietenilor din activitatea sportivă. Aici s-a ascuns, de fapt, adevărul despre refuzul său de a se opri la vreo disciplină cu profesionalism. „Am fost, şi am rămas un amator, precum cei din arta naivă, dacă mi-e permisă comparaţia. Am cules, în sport, ca şi în poezie, informaţia primară, am stors-o după capul meu şi, în multe privinţe autodidact”…
Prietenul său din tinereţe, Titus Popovici (scriitor şi scenarist român, membru corespondent al Academiei Române), apreciind calitatea versului şi cea de comentator, i-a sugerat un pseudonim, Daris, luând din nume şi prenume începutul şi sfârşitul. După mulţi ani, a mai adăugat un Basarab. Boris David, ca brav basarabean, bolnav de românism, s-a identificat cu versul său, strigându-şi dorul prin cânt, tânjind după Ismail. Şi-a urmat drumul, remarcându-se în toate domeniile. În anul 1941, la 12 ani, aflat cu familia sub ocupaţie sovietică, scapă dintr-o coloană de deportaţi. Războiul de eliberare se termină greu pentru basarabeni care, în 1944, sunt nevoiţi să ia drumul pribegiei. Un lung şi istovitor periplu prin oraşe din România: Călăraşi, Râmnicu Sărat, Beiuş, Oradea, se încheie în Cetatea Episcopală, unde, sub protecţia, încă influentă a episcopului de Oradea, familia este ferită de urmăririle Comisiilor mixte de repatriere. Studiază la Liceul Emanuil Gojdu din Oradea. Urmează apoi la Universitatea Politehnică din Timişoara, Facultatea de Chimie Industrială, absolvind în anul 1954. Munca în cercetare i-a adus cele mai mari satisfacţii. Dosarul politic a fost o piedică în calea ascensiunii lui în domeniul universitar. Dar, brevetele de inventator certifică calitatea şi pregătirea chimistului Boris David.
A lucrat la Compania naţională a Uraniului ca inginer chimist din 1954, unde s-a dedicat cercetărilor din domeniul metalelor rare şi radioactive realizând câteva invenţii şi inovaţii (împreună cu un colectiv de cercetători) şi numeroase lucrări de specialitate, comunicări ştiinţifice. A lucrat ca inginer chimist în prospecţiuni geologice în: Algeria (1972), Tanzania (1975) şi Mozambic (1977-1978). Dragostea sa pentru Africa nu s-a stins niciodată. „AFRICA – DRAGOSTEA MEA” – ne mărturiseşte autorul la începutul volumului Dor de ducă încă de la început. Boris a prins gustul „vieţii de hoinar”… iubind natura, călătoriile. În paralel, continuă visul din adolescenţă, scriind poezie şi proză.
Pentru Boris David alias Daris Basarab volumul „N-a fost să fie…” a rămas un roman neterminat. O plecare grăbită şi neaşteptată, acum un an, de 1 septembrie 2015. „N-a fost să fie…” . „La 85 de ani, am adunat destule „momente critice” şi nu ştiu dacă încercând o mediere a lor, aş putea ajunge la o definiţie cuprinzătoare a stării sufleteşti care te cuprinde”, afirma în ultimul său interviu, consemnat de doamna Emilia Ţuţuianu.
Nu ne-am întâlnit niciodată, decât prin puterea cuvântului, legaţi de acelaşi dor, Basarabia şi Bucovina. Un prieten rar. Îmi lipseşte… A fost şi va rămâne printre puţinii prieteni dăruiţi într-o viaţă de om. Dispar chipuri dragi, oameni pe care i-am preţuit… Ne-am cunoscut prin intermediul prietenului comun, Mihai Rădulescu, scriitor de beletristică, istoric al detenţiei române sub comunism, armenolog, cercetător al artelor plastice şi editor, una dintre marile personalităţi ale culturii române din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. „Istoria literaturii române de detenţie“, cartea care îl consacră pe Mihai Rădulescu în spaţiul istoriei noastre literare, este şi prima carte de acest gen pentru istoria noastră, nu numai literară, ci şi aceea a civilizaţiei. După plecarea din lumea aceasta, a profesorului Mihai Rădulescu, după o perioadă de ani de suferinţă, în ianuarie 2009, împreună cu Boris şi Monica Levinger, am încercat să-i păstrăm „neîntinat” crezul: „Un popor fără istorie nu poate rezista în înfruntarea cu viitorul”. Acest crez le-a insuflat celor doi prieteni, Boris şi Mihai, puterea de a răzbi în viaţă, măcinaţi de adevăruri ce se doresc uitate. Am găsit înţelegere în presa internaţională pentru a-l aduce în memoria colectivă pe cel care, Experimentul Piteşti sau Fenomenul Piteşti i-a schimbat destinul.
În discuţiile private, am descoperit în Boris, un suflet răzvrătit, uneori un rebel sentimental. Un model de soţ şi părinte. Un prieten cum rar îţi este dat să întâlneşti într-o viaţă de om. Trecea printr-o suferinţă care mă marcase şi pe mine… Nimeni nu poate să înţeleagă ce este în sufletul unui om, ce poartă cu el boala secolului… Întrebări curioase de genul… „sunteţi bine, aveţi loc…?” Da, sunt bine, suntem bine! Am avut grijă ca din acest punct de vedere, să-i ocup mintea lui Boris prin provocări directe. Am dorit să-i dau încredere şi putere de a depăşi boala cu seninătate, pe unde de vers, prin poeme personalizate… A fost o luptă pentru VIAŢĂ! I-am prezentat oameni minunaţi, care între timp i-au devenit prieteni. Actorul Florin Nan, poetul Eugen Emeric, dar cea mai implicată s-a dovedit a fi editoarea şi poeta Emilia Ţuţuianu.
Prozator, Boris David alias Daris Basarab, s-a făcut remarcat prin volumele sale „Povod” şi „Ecvestra” , volume ce au atras multe ecouri în ţară şi străinătate. Pentru Boris tăcerea a avut glas, „între sunet şi lumină”, povara anilor l-au făcut nostalgic deşi fiorul tinereţii sufleteşti l-am regăsit mereu. Poemele sale reflectă viaţa aşa cum o percepe poetul, un îndrăgostit de Eminescu, un păstrător al anilor de pribegie. Acid şi critic, purtând încă durerea pentru BASARABIE, Ţară râvnită, Ţară sfârtecată… Prin Editura Muşatinia din Roman, Boris s-a dovedit prolific în creaţii, bucurându-se de noi apariţii şi ecouri pe măsură. Volumul de poeme „Postume vii”, ce îmi fusese dedicat, m-a copleşit. Un dar unic, un dar de suflet aşa cum şi Boris pentru noi toţi a fost un dar ceresc.
Cum aş putea uita grija de care m-am bucurat în urma unui infarct? Îi simţeam tristeţea şi ne trimiteam câte un semn…! Doar un semn de exclamare… Şi totuşi, intervenţia pe cord m-a schimbat… O schimbare pe care nici eu nu o înţeleg… M-am închis în mine, am refuzat să mai scriu. Totul a fost interpretat… Şi Boris şi Emilia au suferit în tăcere… Am fost poate nedreaptă…
Plecarea lui Boris, mi-a marcat mai mult sufletul… Emilia şi Dorin, au fost prezenţi până în ultima clipă, la marea despărţire. Un gest nobil faţă de un prieten nobil… Mulţumesc celor care s-au implicat şi se implică la pomenirea lui după tradiţia ortodoxă… Boris David, nu poate să fie uitat! Cărţile şi descoperirile sale unice îl vor situa pe Basarabean alături de românii de frunte. Modestia şi demnitatea lui sunt remarcabile. S-a pregătit pentru viaţă, în felul său optimist, pentru a nu ceda disperării în faţa nereuşitelor şi a continua senin drumul omului încrezător în destinul său. Pentru el „nereuşita” era trecut, iar visul Dorului era viitorul de neoprit… Avea un simţ al umorului dezarmant. Unchiul Alex îl învăţase multe…
Boris David a devenit de curând, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, anunţul fiind făcut de Preşedinta-fondatoare a acestei uniuni, poeta Diana Ciugureanu-Zlatan. La 1 septembrie 2016, sunetul clopotelor s-a transformat în rugă. Rămas bun, dragul meu prieten… Acum, eşti împreună cu cei plecaţi întru viaţă veşnică.
Nu te vom uita, BORIS DAVID!
–––––––––––-
Mariana Gurza
Timişoara
1 septembrie
***
Creaţii literare
Povod, Editura Semne, Bucureşti, 2004;
Ecvestra, Editura CONPHYS, Bucureşti, 2007;
Postume vii, Editura Muşatinia, Roman, 2014;
Dor de ducă, Editura Muşatinia, Roman, 2014;
Rugul creaţiei – Nicolae Otto Kruch, Editura Muşatinia, Roman, 2014;
Primăvara sunetelor, Editura. Muşatinia, Roman, 2015;
Mai multe creaţii http://www.darisbasarab.com/
Cercetare ştiinţifică
Inovaţii şi invenţii:
Ing. David Boris, Fiz. Nichita Irina, Teh. Indrei Maria – Analiza spectrogeochimică, Certificat de Inovator Nr. 17/26.01.1963, TPEM, Bucureşti RO;
Ing. David Boris, Chim. Văcariu Vintilă Teodoru, Teh. Anghel Elena – Determinarea colorimetrică a uraniului din soluţii de tributilfosfat. Certificat de Inovator Nr. 3/25.10.1972, MMPG, TMR, Bucuresti RO;
Ing. Boris David , Ing. Gheorghe Filip, Chim. Vintilă Teodoru Văcariu şi Cornel Eftimescu. Procedeu şi instalaţie de extracţie continuă a uraniului. Brevet de Inventator Nr. 60714/13.12.1974, Bucureşti RO;
Chim. Vintilă Teodoru Văcariu şi Ing. Boris David . Procedeu de obţinere a monocarbonatului de uranil. Brevet de Inventator Nr. 59085/07.01.1975, Bucureşti RO;
Dr. Ing. Ioan Niederkorn, Chim. Vintilă Teodoru Văcariu, Ing. Dan Georgescu, Ing. Carol Matyas, Ing. Boris David , Ing. Gheorghe Circo, Ing. Nicolae Frăţilă, Chim. Rozalia Mathe, Ing. Ileana Iorga. Procedeu de valorificare complexă a unor minereuri de metale rare. Brevet de Inventator Nr. 99378/20.11.1979, Bucureşti RO;
Ing. Boris David , Chim. Rozalia Mathe. Procedeu de extracţie a elementelor radioactive şi rare din soluţii sulfurice complexe. Brevet de Inventator Nr. 77379/30.05.1981, Bucureşti RO;
Ing. David Boris, Chim. Mathe Rozalia. Procedeu pentru recuperarea din jarositul potasic a SO3, Fe2O3 şi a K2SO4 ca atare, sau convertit în Na2SO4 şi KOH. Brevet de Inventator Nr. 82155/22.12.1982, Bucureşti RO;
Ing. Filip Gheorghe, Ing. Bejenaru Constantin, Ing. David Boris, Dr. Ing. Tătaru Sever, Chim. Văcariu Vintilă Teodoru. Procedeu de recuperare a uraniului din ape reziduale uranifere. Brevet de Inventator Nr. 87604/25.03.1985[3], Bucureşti RO;
Ing. David Boris, Ing. Filip Gheorghe, Dr. Ing. Tătaru Sever, Ing. Vasile Constantin, Chim. Văcariu Vintilă Teodoru. Procedeu de eliminare şi recuperare a uraniului din ape reziduale uranifere. Brevet de Inventator Nr. 118948 B1/30.04.2004, Bucureşti RO. Medalia de Argint la Salonul Internaţional de Inventică ECOINVENT 2005, Iaşi RO[4][5].
Publicaţii şi comunicări ştiinţifice:
V. Cocheci, B. David. Studiul asupra condiţiilor optime de obţinere a cărbunelui activ din coji de seminţe de floarea soarelui. Comunicări Ştiinţifice şi Tehnice. Institutul Politehnic Timişoara. Anul II, 1956;
Ing. David Boris şi Fiz. Irina Nichita. Aplicarea analizei spectrale de emisie în prospecţiunile geochimice. Revista Minelor, Vol. XIV, 8, 370-373, Bucureşti 1963;
V. Patriciu, M. Olteneanu, N. Bonciocat, B. David. O nouă metodă pentru determinarea cantitativă şi corelarea depunerilor de săruri de potasiu şi magneziu.Revista Minelor, Vol. XV, 9, 455-459, Bucureşti 1964;
B. David. Metodă modernă de analiză a materiei prime minerale. Analiza Spectrală de Emisie. Revista Minelor, Vol. XVI, 4, 155-160, Bucureşti 1965;
B. David, Gh. Filip, S. Tătaru. Comportarea unor schimbători de ioni fabricaţi în RSR în condiţiile hidrometalurgiei uraniului. Simpozionul privind Sinteza, analiza şi utilizarea schimbătorilor de ioni. C.C. Victoria, 24-25 Noiembrie 1967;
V. Ianovici, I. Măldărăscu, B. David şi Irina Bratosin. Quelques particularites concernant les teneurs en certains elements-traces dans les volcanites des Carpates Orientales. Revue Roumaine de Geologie. Tome 12, 1, 3-26, Bucharest 1968;
C. Udrescu şi B. David. Utilizarea lăţimii liniilor spectrale la determinarea Litiului în roci. Metrologia Aplicată. Vol. 15, 2, 75-79, Bucureşti 1968;
B. David. Analiza Spectrală a Componenţilor Majori din Rocile Silicatice. Revista de chimie. Vol. 19, 9, 536-541, Bucureşti 1968;
Boris David, Mihai Olteneanu. Analize de laborator utilizate în practica geologică. Editura Tehnică. Bucureşti 1968[6];
B. David, Gh. Filip, S. Tătaru. Comportarea unor schimbători de ioni fabricaţi în ţară în condiţiile hidrometalurgiei Uraniului. (I) Revista Minelor, Vol. XIX, 1, 24-29, Bucureşti 1968;
B. David, Gh. Filip, S. Tătaru. Comportarea unor schimbători de ioni fabricaţi în ţară în condiţiile hidrometalurgiei Uraniului. (II) Revista Minelor, Vol. XIX, 4, 150-153, Bucureşti 1968;
B. David, Gh. Filip, V. Văcariu şi S. Tătaru. Extracţia Uraniului cu Tri-n-Butilfosfat. Revista de Chimie, Vol. 19, 8, 459-463, Bucureşti 1968;
S. Tătaru, Gh. Filip et B. David. L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence du Ferocyanure. Revue Roumaine de Chimie. Tome 13, 4, 429-436, Bucharest 1968;
S. Tătaru, B. David et Gh. Filip. L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence du Permanganate. Revue Roumaine de Chimie. Tome 13, 6, 787-791, Bucharest 1968;
Constanţa Udrescu, B. David şi Viorica Mândroiu. Determinarea rapidă a Sodiului şi a Potasiului în roci, utilizând lăţimea liniilor spectrale. Revista de Chimie, Vol. XX, 3, 243-249, Bucureşti 1969;
S. Tătaru, Gh. Filip şi B. David. L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence du Chlorate et du Perchlorate. Revue Roumaine de Chimie. Tome 14, 5, 599-604, Bucharest 1969;
B. David, V. Văcariu, Gh. Filip. Studiul reextracţiei Uraniului din soluţii de Tributilfosfat. Consfătuirea Tehnico-Ştiinţifică „Posibilităţi de valorificare a minereurilor radioactive din RSR”. CNIT, CEN, MM, 8-9 mai 1969, Bucureşti;
V. Văcariu, B. David, Gh. Filip. Metode de control analitic a proceselor de purificare a Concentratelor Chimice de Uraniu. in hamacul din spatele curtii; Consfătuirea Tehnico-Ştiinţifică „Posibilităţi de valorificare a minereurilor radioactive din RSR”. CNIT, CEN, MM; 8-9 mai 1969, Bucureşti;
V. Văcariu, B. David, E. Anghel. Aplicaţii ale metodelor fizico-chimice de analiză în industria Uraniului. Conferinţa Republicană de Chimie-Fizică Generală şi Aplicată. 1-4 septembrie 1970, Bucureşti;
S. Tătaru, B. David et Gh. Filip – L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence des anions SO4. Revue Roumaine de Chimie. Tome 16, 4, 625-630, Bucharest 1971;
Dr. Ing. S. Tătaru, Ing. I. Niederkorn, Ing. E. Jude, Ing. B. David, Chim. A. Andronescu, Ing. S. Bojin. Tehnologia complexă de prelucrare a unor minereuri Uranifere cu caracteristici mineralogice diferite. CNIT, MMPG, CSEN. A II-a Consfătuire Tehnico-Ştiinţifică: Stadiul actual al cercetărilor în domeniul aplicării tehnicilor nucleare în prospectarea minereurilor radioactive, construcţia de aparatură geofizică. Oraş Dr. Petru Groza, 14-16 octombrie 1971;
B. David, S. Tătaru, V. Văcariu. Recovery of Uranium from Mine Waters. The 3rd Symposium on Ion Exchange. Hungarien Chemical Society, Budapest Balatonfüred, 1974;
Tătaru S., Bojin S., Matyas C., David B., Anastase H., Balog A. Reducerea poluării radioactive la complexul de sortare a minereurilor de Uraniu. Simpozion „Probleme de radioprotecţie la extracţia şi prelucrarea minereurilor radioactive”. MMPG, CMMN, Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Minereuri şi Metalurgie Neferoasă Baia Mare. Stâna de Vale, 8-9 octombrie 1981;
B. David, Antoaneta Roman, Mariana Nina Oprea. O nouă metodă de dozare fluorimetrică a Uraniului Total din soluri şi roci. Simpozion IMR, aprilie 1988, Bucureşti;
B. David, Raluca Pascal, Mariana Nina Oprea. Purificarea peroxidică a Concentratelor de Uraniu. Simpozion IMR, aprilie 1988, Bucureşti;
B. David, Antoaneta Roman, Mariana Nina Oprea. Dozarea fluorimetrică a Uraniului Total din soluri şi roci. Al III-lea Congres de Chimie. Septembrie 1988, Bucureşti.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Boris_David