Valeriu DULGHERU: Noua guvernare în durerile facerii

A trecut o lună de zile de la multdiscutatele, multfraudatele alegeri. În parlament au acces trei formațiuni politice principale: PSRM cu 35 mandate, PDM cu 30 mandate și ACUM cu 26 mandate (de menționat cu cele mai mici cheltuieli. Un deputat ACUM a costat statul de 20 de ori mai puțin decât unul democrat sau socialist!), doar trei independenți, doi dintre care sunt deja înregimentați în cohorta PDM-istă, și o anexă a lui Plahotniuc, partidul Șor, care numai partid nu poate fi numit, funcția căruia este de a face circ în parlament și a vota legile lui Plahotniuc. Chiar la prima ședință Tauber a venit cu un parasolar, cu care să se separă de deputații Blocului ACUM, nocivi în viziunea acestei ditamai deputățoaice, care a încurcat parlamentul cu un alt loc!, și șefului ei. Alegerile au avut loc în atmosferă de încredere scăzută în instituțiile statului, iar aceasta afectează și imaginea creată în ochii partenerilor externi… Faptul că au existat aceste nereguli înregistrate și foarte vizibile pentru toți, este ceva ce trebuie investigat de către autoritățile Republicii Moldova. Este clar că dacă aceste nereguli nu sunt rezolvate sau nu li se dă notă, nu sunt luate măsurile care trebuie, acest lucru va afecta foarte mult încrederea cetățenilor în rezultatul alegerilor și în instituții, în general” spune ambasadorul UE în Moldova Peter Michalko. Este absolut clar că noi, cei mulți dar… vom avea de suferit din cauza „imaginii proaste în ochii partenerilor străini”. Nu miliardarul Plahotniuc, nu milionarii Dodon, Greceanâi și alții vreo 10 din PDM și cam tot atâția din PSRM, ci noi, cei de rând.

            Potențialul Blocului ACUM a fost locul I cu peste 35 de mandate în parlament. În pofida faptului că Blocul a fost cel mai mult furat, cel mai mult atacat de pe toate segmentele politice (stânga centru, dreapta), a avut cele mai mici cheltuieli pentru campania electorală, totuși a ieșit pe locul II pe circumscripția națională (avansând PDM-ul), cele mai fraudate fiind circumscripțiile uninominale. Cu toate acestea Plahotniuc miza pe mai multe circumscripții uninominale cumpărate. Răfuielile lui Plahotniuc cu demnitarii care nu au făcut treabă în circumscripțiile lor a început. Demisia președintelui raionului Ialoveni este direct legată de pierderea de către PDM a două mandate uninominale pe cele două circumscripții în fața candidaților ACUM (L.Vovc și P. Frunze). Și demisia președintelui raionului Căușeni are la bază același motiv.

            Să revenim la problemele postelectorale. A trecut deja o lună iar carul stă pe loc. Nu        s-a făcut nici un progres în formarea guvernării. Acțiunea pripită a președintelui Dodon de a convoca prima ședință, neavând nici cea mai vagă claritate în vederea unei coaliții de guvernare, s-a soldat cu un eșec lamentabil. De fapt, e în stilul socialist al lui Dodon. În modul cum s-a procedat în această lună nici nu putea fi alt rezultat.

            Această scurtă perioadă postelectorală este tot atât de discutată ca și cea electorală. Ca și în perioada electorală cel mai bătut este Blocul ACUM. Este atacat de pe toate segmentele politice însă cel mai mult excelează trubadurii lui Plahotniuc. Se vehiculează tot soiul de coaliții posibile și imposibile. Alianța PSRM+ACUM este una din variantele imposibile. Prea diferite sunt doctrinele politice ale celor două extreme. Chiar dacă ideea demontării statului capturat de Plahotniuc pare frumoasă (fiind promovată și de unii din ACUM) și s-ar face abstracție de diferența doctrinelor politice această alianță este imposibilă fiindcă nu o vrea Dodon. Iar Dodon nu dorește ceea ce nu dorește Plahotniuc. Dacă Dodon ar fi dorit cu adevărat să pună umărul la demontarea statului capturat, la întoarcerea Miliardului furat, la punerea la dubă a vinovaților furtului (ar fi făcut acest lucru în cei peste doi an de președinție!), acum ar fi avut un alt comportament. Observați, în condițiile înaintate de PSRM către ACUM nu se spune nici un cuvânt despre Miliardul furat, despre publicarea Raportului Kroll II, despre legile controversate privind cumpărarea cetățeniei și amnistierea capitalului ș.a. De ce nu-și pun aceste întrebări votanții orbi ai lui Dodon, Plahotniuc și Șor? În schimb Dodon vorbește mult despre necesitatea aprofundării relațiilor cu Rusia drept unică salvare a Moldovei, despre campania privind serbarea a „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul româno-fascist” demarată de Dodon cu 7 luni înainte. Este clar că joacă acest circ de ochii lumii (mai corect de ochii lui Putin!). Până la urmă „…președintele Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în fața lui Vladimir Plahotniuc și să-și cedeze niște deputați” consideră analistul politic, Vlad Țurcanu.

            O altă coaliție vehiculată foarte mult este alianța PDM+ACUM. Declarată de Plahotniuc chiar în primele zile după alegeri, neavând pentru aceasta niciun drept (în lumea civilizată acest drept î-l are formațiunea care a luat cel mai mare număr de mandate, adică ar fi PSRM, iar Dodon nu a făcut zarvă pe acest subiect!), este vehiculată ca unică alianță proeuropeană, acceptată probabil și de unii parteneri europeni. Refuzul ACUM de a se gudura la picioarele lui Plahotniuc l-a înfuriat rău de tot. Toate televiziunile, toți trubadurii și trolii lui Plahotniuc bat în blocul ACUM care „nu dorește binele și bunăstarea poporului”.Dacă „ACUM” nu-și asumă GUVERNAREA, cine să dezoligarhizeze statul?” se întreabă retoric jurnalistul P. Bogatu, fost odată adevărat democrat și chiar unionist, astăzi cunoscut trubadur al lui Plahotniuc (cât de ieftin se vând unii intelectuali!). Acest pupcurist, care permanent a cântat ditirambe regimului oligarhic, acum o face pe îngrijoratul de soarta de mai departe a Moldovei. Dar de ce în emisiunile sale electorale de la postul Prime TV bătea cu atâta înverșunare în Blocul ACUM, apărând oligarhizarea și capturarea statului?

Deunăzi un alt trubadur de-al lui Plahotniuc, susținut de alți trubaduri de-ai oligarhului aflați în platou la postul lor de televiziune Prime, declara că Blocul ACUM nici măcar nu are personalități cunoscute de a forma un guvern. Tâmpenii! Prin ce sunt mai buni deputații PDM-ului? Prin faptul că sunt foarte cunoscuți prin fraudele comise și implicare în furtul Miliardului? Că o parte se regăsesc în Raportul Kroll II, pe care nici în ruptul capului Plahotniuc nu dorește să-l dea publicității. Cât privește are sau nu are ACUM potențial de guvernare cedați-i guvernarea și veți vedea. Doar că vă temeți că vor zbura multe capuri. M. Sandu, I. Munteanu, Iu. Reniță, M. Ciobanu, O. Țîcu, A. Năstase, O. Nantoi, A. Slusari, Ch. Moțpan împreună cu alți reprezentanți de vază ai societății civile sunt în stare să formeze un guvern de tip nou, un guvern cu adevărat popular, cu adevărat pentru popor, care să scoată acest stat din captivitate, să-l dezoligarhizeze. Este foarte clar că o alianță cu PDM în aceste condiții va fi fatală pentru blocul ACUM. Să nu fim afectați de orbul găinii. Să vedem ce s-a întâmplat cu toți „partenerii de guvernare” ai PDM de la 2009 încoace: PLDM practic a dispărut, liderul lui fiind băgat la închisoare; PL, de asemenea, practic a dispărut fără șanse de a se mai ridica (din păcate!). Pupatul cu PDM este foarte nociv. Să-i lăsăm pe socialiști să se pupe cu democrații, poate astfel vom scăpa de această creatură rusească anacronică.

Părerea mea (subiectivă!) este ca ACUM să rămână în opoziție (oricum, după o eventuală alianță de moment cu PDM, ACUM va ajunge în scurt timp în opoziție (cum s-a întâmplat cu PL!) dar murdăriți), de unde ar putea face mult mai mult pentru dezoligarhizarea, decapturarea acestui stat. „…Opoziția și-a trimis în Parlament figuri distincte și pregătite din punct de vedere politic, pentru a realiza o logică a democrației, aceea de a prezenta puncte de vedere alternative la ceea ce încearcă să propună societății partidul de guvernare…Alegerile anticipate sunt puțin probabile”, de această părere este analistul și V. Țurcanu. Sunt absolut de acord deoarece oricum va fi sclipuită alianța atât de logică dintre PDM și PSRM prin formarea unei guvernări de coaliție (mai puțin probabilă după ultimele vizite ale lui Greceanîi și Dodon la Moscova) sau prin împrumutarea de către Dodon a unui număr de deputați necesar pentru  guvernarea de unul singur a lui Plahotniuc, cum a guvernat și până acum. „Cel mai probabil că Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în fața lui Vladimir Plahotniuc și să-și cedeze niște deputați, pentru că e mai puțin probabil ca PSRM să facă alianță pe față cu PD” declară analistul politic V. Țurcanu. Dar aceasta este și dorința lui Dodon. Dacă PSRM nu va participa la formarea majorității parlamentare, vor fi probleme cu tariful la gaz și exporturile în Rusia” ne sperie Dodon (dar Rusia deja a mărit prețul la gaze!).

Dar deocamdată, în acest colț de țară numit Basarabia situația este deosebit de incertă. În timp ce lui Dodon permanent îi curg mucii pe la Moscova, vânându-l pe Putin să-și mai „tragă o poză”, iar guvernarea lui Plahotniuc, în semn de bunăvoință recunoștea actele de studii și numerele de înmatriculare transnistrene, cumpăra curent de la Kuciurgan, la 22 ianuarie, în Rusia a fost înființată o pseudo-platformă diplomatică, numita „Reprezentanța Transnistriei la Moscova”, care va fi o „etapă importantă în consolidarea și dezvoltarea relațiilor dintre Transnistria și Federația Rusă” cum a declarat guvernatorul rus al Transnistriei V. Krasnoselsky.

Pe lângă durerile facerii guvernării mai persistă și presiunea alegerilor locale, pentru care dreapta-centru dreapta nu este pregătită. Cunoscând blestemata rânză moldovenească și văzând totala liniște pe dreapta după catastrofala înfrângere în alegerile parlamentare, am mari temeri că și în alegerile locale (la Chișinău și în alte localități) pe segmentul de dreapta – centru dreapta se vor avânta cu fundurile dezgolite mulțimi de unioniști care se vor bate între ei (cum au făcut-o și în recentele alegeri!), asigurând victorie PDM și PSRM. Iar cedarea Capitalei binomului va fi o adevărată catastrofă. Coalizarea dreptei este strict necesară măcar pentru a reduce din avântul binomului la nivel local.

Este absolut clar că trebuie să încetăm să mai călcăm pe greblă.

Ne va veni oare mintea la cap după atâtea cucuie?

—————–

Prof.Univ.Dr.Hab.

Valeriu DULGHERU

Chișinău, Basarabia

25 martie, 2019

Lasă un răspuns