Paul LEIBOVICI: Arhivele povestesc

În zilele noastre când epidemia CORONA face ravagii pe întregul glob pământesc, când zi de zi pământul negru acoperă victimele, în calendarul mortuar sunt înscriși mii de persoane –și nu numai dintre cei vârstnici. Omenirea este în așteptarea unui remediu, a unui SER salvator! Citim și ascultăm despre străduințele imunologilor în căutarea unei astfel de medicament.

Arhivele păstrează mărturii autentice, din secolul XIX în care o maladie HOLERA s-a răspândit cu violență ucigând în Rusia și mai apoi în India mii și mii de oameni. Suntem într-o epocă în care canalizarea, igiena fie personală sau colectivă era aproape inexistentă  sau lipsea cu totul. Locuințele erau mici, iar familiile se rezumau la spații reduse, lipsite de closete. Acestea erau pe undeva în apropierea unui canal de scurgere a zoilor. Organizarea sanitară de sănătate publică  nu exista, ori –în orașele principale de abia se organiza. HOLERA era boala infecțioasă care izbucnea tocmai în aceste condiții primitive de viață.

Marile comunități duceau o viață primitivă, de abia își croia drumul.  Desigur, scânteiele igienei a apărut la început doar în familiile cu un oarecare nivel cultural-emanicipat.

Holera-această boală infecțioasă –molipsitoare își găsea mediul favorabil tocmai în primitivitatea din Rusia, India, țări cu o imensă populație și în acelașo timp lipsite total de ceea ce se numește ,,igienă,,. Imperii în care sanitația ori nu intra în preocupările conducerii statului,fiind o noțiune inexistentă. Tocmai în aceste imperii Holera a devenit o epidemie care la vremea ei a înghițit comunități de oameni –necunoscând limite de vârstă.

Primele documente au fost găsite în limba sanscrită. Acestea  povestesc de populația din așezările de-alungul apelor Gangelului. Alte documente din 1628 sunt cele descrise de olandezul Iacobus Bontius. Epidemia s-a răspîndit în jurul anului 1669 în China. Descrieri ale epidemiei ,,Holera,, le găsim în documentele din 1817-24 aflate în arhive. Dar epidemia din 1846-1863 care a cuprins Europa –cu deosebire Rusia și mai apoi India, a atins cel mai mare număr de victime. Epidemia a fost cunoscută și sub denumirea de ,,Boala Neagră,, lovind în special localitățile cu o populație intensivă. Dar, și în acele vremuri, cînd știința medicală era destul de redusă,mijloacele de cercetare – minimale s-a găsit un cercetător–destul de tînăr –care a dovedit că ,,salvarea e posibilă,,. Numele omului de știință MORDEHAI ZEEV HAVKIN – originar din Rusia, a studiat medicina  în Elveția ,iar apoi a plecat în Franța unde a candidat la Institutul PASTEUR. Cu toate că a fost primit ca ,,bibliotecar,, tînărul dovedindu-și calitățile de cercetător, a lucrat în laboratoarele acestui institut.

,,HOLERA,, a izbucnit, iar mijloacele de cercetare și remediere erau aproape inexistente. În timp ce lucra alături de Pasteur și Mahnikov, tînărul Havkin a început să cecrceteze asiduu ,,cauzele ,,sau rădăcinele acestui microb -denumit Holera care ucidea viețile zi de zi. A reușit ,prin străduința și cunoștiințele sale să adîncească cercetările și astfel să găsească mai întîi,,rădăcinele,, acestui microb mortal. Havkin a reușit să prepare o imunizare a holerei pe baza unor microbi slăbiți. În acea perioadă din cauza mizeriei, primivității , după cum afirmam mai sus –au murit mii de oameni.Cercetătorul amintit a reușit să prepare un ser pentru imunizarea holerei pe baza unor microbi slăbiți. Atît în Rusia cît și India s-au refuzat propunerile tînărului cercetător ,ale medicamentului pe care –l găsise și-l propusese. HAVKIN a luat hotărîrea –poate de necrezut –de a dovedi pe propriul său corp ,eficiența intervenției sale.,,Și-a injectat o porție de microbi ,,Holera,, în propriul corp-în venele sale.!!!! Cîteva zile în care a suferit, avînd o temperatură puternică,frisoane și durerei.Apoi și-a injectat SERUL descoperit de el. Rezultatele au fost pozitive. Havkin VINDECÎNDU-SE!!!. Imunizarea prin injectarea serului respectiv a durat timp de luni de zile.. Și iată pe data de 30 iulie 1892 a fost anunțată de către,,Organele de cercetare biologică din Franța –succesul imunizării. Unele țări din Europa au fost dubioase și n-au primit propunerile sale ,n-au acceptat imunizatorul descoperit de Havkin .Din această cauză a plecat în Anglia unde descoperirea sa a fost acceptată și au început experimentările. A fost invitat de Centrul forului Indian. Havkin a plecat în India și a început munca. Guvernul din Bengal a primit propunerile sale permițîndu-i –în mod oficial să injecteze o seamă de oameni de pe teritoriul indian. O altă izbucnire a holerei s-a înregistrat la Bomberg .Guvernămîntul a făcut apel la Havkin în scopul primirii imunozatorului său. După 3 luni de muncă intensivă, iată că în 1897 , imunizatorul făcut pe grupe de arestați a dat rezultate pozitive. În perioada următoare cercetătătorul HAVKIN a deschis un laborator în orașul  Baikula, care a primit apoi denumirea INSTITUTUL HAVKIN. Din datele existente în arhive rezultă că pînă în anul 1900 ,cu ajutorul infuziei serului  Havkin au fost salvați 4 milioane de oameni. Rusia a urmărit efectul serului Havkin și a cerut să fie aprovizionați, la rîndul lor. În 1902 imunizatorul a fost folosit în mod curent în diferitele regiuni din India. În 1907 guvernul indian a recunoscut că imunizatorul Havkin a salvat mii de vieți indiene. Reîntors în Franța ,în 1914 Havkin și-a continuat cercetările . În paralel s-a creat organizația de ajutorare ,,Ajutorul Havkin,,.

———————–

Dr. Paul Leibovici

Rehovat, Israel

27 iunie 2020

Lasă un răspuns