Magdalena BRĂTESCU: Uniți în cuget și-n simțiri

„Forumul românilor de pretutindeni 2019” s-a desfășurat la București în perioada 4-8 septembrie și a fost un minunat prilej de promovare a dialogului între românii din afara granițelor țării și statului român. Organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, la inițiativa doamnei ministru Natalia Intotero, Forumul s-a bucurat de participarea mediului asociativ românesc din străinătate, mass media și profesioniști români din diverse domenii care s-au întâlnit cu membri ai Guvernului până la cel mai înalt nivel.

Lucrările au debutat cu intonarea imnului României de către un copil în costum național maramureșan care a impresionat asistența printr-o voce puternică și frumos nuanțată.

Sesiunea Forumului s-a deschis în prezența primului ministru al României, doamna Viorica Dăncilă. Urările de bun venit au fost rostite de ministrul românilor de pretutindeni, doamna Natalia Intotero, care în continuare, a enumerat țările de unde au sosit invitații trăitori pe cele cinci continente, America, Australia, Asia, Africa și Europa. Din partea Israelului au fost invitați rabinii Iosef Wassermann și I. Harel și, din partea ASILR, Dragoș Nelersa și Magdalena Brătescu.

În prima zi a fost abordată problema educației în limba română pentru noile generații trăitoare înafara granițelor României prin metode clasice (profesor-clasă de elevi), dar și prin internet și noile tehnologii, precum și prin conlucrarea cu comunitățile religioase. Totul cu accent pe păstrarea identității românești în lume. Apoi, despre drepturile și libertățile cetățenilor români în țările de rezidență, campaniile electorale și votul direct, prin corespondență sau internet. Un alt subiect a fost reprezentat de modalitățile de sprijin pentru românii care doresc să se reîntoarcă în țara lor de baștină.

Toți vorbitorii următori au subliniat importanța Forumului ca semn al unității tuturor originarilor din România. Ministrul tineretului și sportului, domnul Bogdan Matei, a abordat problema promovării imaginii României peste hotare. Performeri de renume mondial precum Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi sau Simona Halep și alții care continuă să afirme România peste granițe fiind cei mai buni ambasadori ai țării. România a găzduit și găzduiește evenimente sportive și competiții internaționale de  fotbal, ciclism, box etc. care o aduc în prim planul interesului mondial.

Apoi au vorbit președintele Comisiei pentru comunitățile românilor din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, și președintele Autorității electorale permanente, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică, ambii despre votul în străinătate și simplificarea procedurilor. Robert Stredie, președintele Ligii studenților români din străinătate, asociație neguvernamentală și apolitică, a pledat pentru aducerea acasă a tinerilor prin tabere de vară și gale de premiere a studenților eminenți de pretudindeni.

Ministrul finanțelor publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici a analizat condițiile socio-economice care i-au determinat pe români, în special intelectuali și agricultori, să-și părăsească țara subliniind că este de datoria guvernului României  să lupte pentru a le fi apărate drepturile în străinătate. Pe românii de dincolo de frontiere i-a îndemnat să se transforme în propagandiști în favoarea țării de unde au plecat, pentru a reuși să schimbe prejudecăți înrădăcinate, mentalități greșite, idei preconcepute și căderea în derizoriu a etniei noastre, nelăsând ca țara să fie criticată pe nedrept și poporul umilit. În cuvântul său, ministrul a amintit că România înregistrează o creștere record de 31% numai în domeniul construcțiilor, venitul mediu brut ajungând la 3,000 de lei, iar salariații beneficiind de scutiri de impozite. „Conducătorii țării, a spus domnia sa, depun eforturi susținute pentru bunăstarea poporului”.

Primul ministru al României, doamna Viorica Dăncilă, a îndemnat la coeziune și unitate prin proiecte, inițiative, finanțări care să-i mențină pe români conexați la țara de origine pentru menținerea identității românești. De pildă, burse de studii pentru elevi și studenți, educația în limba maternă, cunoașterea culturii și civilizației române de către copiii născuți în străinătate și proiecte culturale. Ca exemplu, taberele  ARC, organizate de Ministerul românilor de pretutindeni în colaborare cu cu Ministerul tineretului și sportului, destinate elevilor și tinerilor români,  în număr de 3,000, din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și din Diaspora, în serii de șapte zile în perioada 2 iulie-27 august. Taberele se axează pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română, pe informarea participanților asupra istoriei românilor și aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească.

Doamna prim ministru Viorica Dăncilă a vorbit deasemenea despre simplificarea și reducerea birocrației în vederea scrutinului în străinătate (prelungit la trei zile) și mărirea numărului sediilor de votare. Politica de atragere a românilor pentru a se reîntoarce acasă, alături de creșterea economică a României, se bazează pe creșterea salarizării și pe programele de susținere a afacerilor proprii, start-up-uri din fonduri guvernamentale (cu alocări de circa 40,000 de euro pentru fiecare). Doamna prim ministru și-a încheiat discursul cu cuvintele: „Vă felicit pentru realizările dumneavoastră în țările unde munciți! Sunteți așteptați întotdeauna acasă! Ne dorim ca românii să vină acasă!”

Din îndepărtata Australie, editorul și scriitorul George Roca prezent în sală a luat cuvântul adresându-se printr-o emoționantă poezie despre sentimentele trăitorilor departe de patrie, încheiând cu versurile „Și când n-oi mai fi/ Sufletul să mi se-ntoarcă în Ardeal!”

Prima parte a primei zile s-a încheiat cu un program folcloric din care spicuim celebrele cântece interpretate de Tudor, un copil de șapte ani, „Nu plânge, maică Românie”, „Noi am fost aici, suntem și vom fi, înfrățiți la bine și la rău” și de solistul Ansamblului Casei de Creație a studenților care a cântat „Bucovină, plai cu flori” și „Constantine, Constantine”, fredonate și de audiență.

–––––––––––

Magdalena BRĂTESCU

București – Rehovot (Israel)           

septembrie 2019

Lasă un răspuns