George ROCA: Interviu cu Marian Filip – country, music singer și cantautor de notorietate internațională

George ROCA: Vă mulţumesc pentru acordarea acestui interviu. Ştiu că sunteţi veşnic ocupat… cu concerte, cu turnee, cu apariţii pe diferite scene ale lumii. Un cântăreţ country, un cantautor cu o viaţă complexă! De unde vă trageţi seva?  Câteva amănunte vă rog!

Marian FILIP: M-am născut la 12 septembrie 1958, în orașul Beiuş, judeţul Bihor, din părinţii Filip Ioan şi Filip Victoria, pe numele ei de fată… Marian. Din 1962 locuiesc în Oradea, unde am studiat la Şcoala Generală Nr. 8, după care la Liceul „Emanuil Gojdu”, pe care l-am absolvit în 1977. În 1990 am absolvit cursurile Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă din Bucureşti, devenind controlor de trafic aerian. Am absolvit mai apoi Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldis”, cu specializarea: Limba Engleză în Transporturi Aeriene.

George ROCA: Deci prenumele „Marian” vi s-a dat după numele de familie al mamei?! Interesant. Care au fost primele dumneavoastră încercări muzicale şi care au fost paşii spre culmea succesului? De unde provine pasiunea pentru muzică?

Marian FILIP: Primele încercări muzicale le-am avut în timpul liceului, prima mea compoziţie, pe versurile lui George Toparceanu, aparţinând acelor momente, este intitulată „În Drum”, o piesă folk, piesa care figurează, de astădată orchestrată în stil country, şi pe primul meu album, apărut în 2012 şi intitulat „Lampa lui Aladin”. Compoziţiile de pe acest prim album şi scrise până în 2012 sunt: „Lampa lui Aladin” (muzica şi text Marian Filip), „În Drum”, piesa menţionată deja, „Cântă cu mine” și „Prima noapte”, ambele având atât versurile cât şi muzica semnate de mine, apoi „Vis”, o piesă în care muzica îmi aparţine iar versurile sunt ale Alexandrinei Chelu. Tot pe acest album se mai află piese ale unor cunoscuţi compozitori sau artişti, piese pe ale căror linii melodice am aşternut propriile versuri. Aceste piese sunt: „Stele”, „Inima-mi știe”, „Îţi cânt”, „Cândva în viitor” şi „Trage-mi una!”. După apariţia acestui album m-am apucat să-l pregătesc pe următorul, probabil în decursul lui 2019, unde sunt de menţionat piesele „Fata din Vecini” (unde semnez muzica şi versurile), „Picura”, o piesă pe versurile lui George Toparceanu („Noiembrie”), „Noapte de Crăciun”, un duet interpretat împreună cu Anastasia Suru (versurile scrise de mine fiind puse de această dată pe muzica lui Sandy Deac), „Tejgheaua” (aparținându-mi în totalitate), precum şi „I’ll Be Waiting For You” (o piesă pe care am scris-o în limba engleză), piesa ajunsă în semifinalele concursului de compoziţie din Nashville „Unsigned Only”, în 2016. O mare parte din piesele mele au şi varianta înregistrată în limba engleză, de exemplu: „The Aladdin Kit”, „Raining”, ș.a. Printre cele mai recente compoziţii figurează propria-mi varianta de linie sonoră pe versurile scrise de Mihai Eminescu în poezia „De-aş Avea”, „I Feel Like Burning”, „Never Adieu” şi „Visezi,  Lindo”! Ar mai fi de menţionat faptul că toate înregistrările mele sunt realizate şi masterizate în studioul lui Sandy Deac din Cluj Napoca.

George ROCA: Extraordinar! Ați ajuns și la Nashville, Tennessee, SUA, unde se ţine de două ori pe an cel mai mare festival de muzica country din lume… Cum a fost posibil?

Marian FILIP: În 2014 am participat pentru prima dată la un festival country în Germania, la Country Music Messe, în Bergheim, după care am continuat, ajungând în 2016 la un număr de 6 festivaluri (în acelaşi an), iar ca urmare a prestaţiei mele artistice în cadrul acestor festivaluri şi a apariţiei mele în presă germana de specialitate, un exemplu fiind prestigioasa publicaţie „Fair Play Country Music”, am fost recomandat ca nominalizare şi acceptat la „Josie Music Awards”, din Nashville, în 2016 şi 2017. În 2016 am concurat la secţiunea „Male Rising Star” şi la „Voice Of The Year”, iar în 2017 am fost nominalizat la secţiunea „World Artist”.

George ROCA: Devenind cunoscut nu numai peste hotare ci şi în ţară… (sic!) aţi avut apariţii pe mai multe scene autohtone şi la diferite posturi de televiziune şi radio. Puteţi menţiona câteva?

Marian FILIP: Aşa este! Am avut apariţii atât la televiziunile naţionale: Naţional TV, TVR3, TVR Timişoara, precum şi la cele locale, dar şi la posturile de radio naţionale şi locale, RRA, RRI, Timişoara FM, Naţional FM, Magic FM, Radio Transilvania, etc. În ţara am avut nenumărate concerte, inclusiv la „Berăria H” din Bucureşti, de asemenea lan Cluj, Timişoara, Arad, Petroşani, Lupeni, Râşnov, Zalău, Șimleul Silvaniei şi Oradea… bineînţeles”

George ROCA: Unde aţi concertat în afara perimetrului național?

Marian FILIP: Dintre spectacolele avute ar merita menţionate un număr de şapte festivaluri în Germania: „Country Music Messe” în Bergheim (2014 şi 2015), „Country Woodstock II” în Linz am Rhein (2015), „Highway Men & Awsome Cowgirls” în Durboslar (2015), „Westernpoit” în Tuddern, „Westernwald Country Music Festival” în Nauroth, „Country Meeting Rhein-Sieg” în Windeck şi „Countrynale” în Bergheim, în 2016, „Country Music Meeting”, Berlin 2017 și în 2019, „Country Meeting Rhein-Sieg” în Eitorf, Germania, în 2017. Am mai susţinut numeroase spectacole la Bruxelles, Graz, Stuttgart precum şi în Hollywood Florida, SUA.

George ROCA: Impresionant! Care au fost ecourile presei despre muzica dumneavoastră?

Marian FILIP: Au fost nenumărate apariţii în presă locală şi centrala, dar şi în reviste internaţionale precum „Fair Play Country Music” ce apare în Germania, revistă în care sunt prezent în trei numere până acum. Am fost menţionat şi în cartea americană editată de Jossie Passantino (realizatoare a unui show radio de muzica country, precum şi a unei gale country în Nashville) numită „The Artist Book”, alături de alţi 73 de artişti indie country, carte ce se găseşte de vânzare atât pe net cât şi în librăriile „Barnes&Noble” din Statele Unite.

George ROCA: Felicitări! Am aflat că vi s-au acordat diferite premii, trofee, aprecieri, nominalizări… Câteva cuvinte vă rog!

Marian FILIP: Am fost nominalizat în 2016 la Nashville, categoria „Modern Country” ca „Voice of the Year” şi „Male Rising Star” şi de asemenea în 2017 tot la Nashvile, la categoria „World Artist”. În Germania, în 2018, am ajuns pe locul secund la concursul „Best New Country Band” în cadrul Festivalului „Country Meeting Rhein-Sieg”.

George ROCA: Ce proiecte recente aţi avut şi aveţi?

Marian FILIP: Anii recenţi mi-au adus pe lângă concerte cu „Filip Band” şi piese pentru un nou album intitulat „Visezi, Lindo!”, după cea mai recentă compoziţie înregistrată şi lansată. Anul 2019 a început cu un concert la Berlin, la „Country Music Meeting 2019”, unde au participat 400 de artişti din 12 ţări, pe 4 scene, timp de trei zile! Urmează participarea mea (cu toată inima!) la spectacolul aniversar „10 Ani de Radio ProDiaspora”, spectacol ce va avea loc la începutul luni iunie a acestui an la Casa de cultură din Floreşti (Cluj).

George ROCA: Care ar fi viziunile dumneavoastră spre viitor?

Marian FILIP: Important pentru mine, ca subiect de realizat, ar fi primul festival country din România! În acest scop am început demersurile împreună cu parteneri demni de încredere, din Oradea. Voi continua să scriu şi compun ajutat de muze! Intenţionez de asemenea să îmi fac apariţia pe cât mai multe scene şi în faţa a cât mai mulţi oameni… cărora să le pot transmite trăirile şi sentimentele mele.

George ROCA: Ce vă leagă totuşi aşa de mult de Radio ProDiaspora?

Marian FILIP: Radio ProDiaspora a fost şi este o oportunitate neaşteptată de a face cunoscut publicului acest gen muzical, gen ce lipseşte aproape cu desăvârşire, aş zice, din bagajul muzical al posturilor româneşti de radio. Benefice şi importante pentru mine sunt şi legăturile create cu ascultătorii, cu ceilalţi colegi redactori, foarte mulţi dintre ei, alături de alţi colaboratori, devenindu-mi şi foarte buni prieteni.

George ROCA: Ce alte îndeletniciri aveţi în afară de muzică? Hobbies, plăceri, creaţii sau alte domenii de interes?

Marian FILIP: Aviaţia ar fi primordială, atât ca pasiune cât şi aducătoare de venituri. Îmi mai plac şi alte genuri muzicale începând să zicem de la The Beatles, până către Pink Floyd sau Frank Zappa. Îmi plac comediile, fie ele pe ecran, fie trăite cu amicii! Îmi plac maşinile de mic… Multe vise de atunci au ajuns să mi se împlinească acum!

George ROCA: Dacă ar fi să vi se împlinească dorinţa supremă… care ar fi aceasta?

Marian FILIP: Cred că ar putea figura aici acea dorinţă de a organiza primul festival country din ţară urmat de ediţii anuale, unde să pot să invit toţi artiştii cunoscuţi la multitudinea de spectacole la care am participat şi pe care în mare parte mi i-am făcut prieteni. Sunt sigur că ar fi o revelație atât acești prieteni-artiști cât și pentru iubitorii de muzică country!

––––––-

A consemnat,

George ROCA

Oradea (România) – Sydney (Australia)

10 mai 2019

 

Lasă un răspuns