Domnul Oiţerman s-a întors nu de mult dintr-o călătorie de afaceri din Extremul Orient şi ne-a invitat la o seară între prieteni. Suntem, de fapt, o parte din foştii vecini cu care, dintr-un motiv sau altul, a rămas în legătură amicală. Atmosfera este foarte bună, întreţinută şi de câteva gustări pregătite de nevastă-sa, dar mai ales de elegante băuturi cu etichete scoţiene şi ruseşti.
– Nici orientul nu mai e cea ce era, afirmă dentistul Kleinergrois care a fost pe acolo anul trecut, într-o excursie de două săptămâni. Vietnamul unde au câştigat războiul comuniştii, e mai capitalist acum decât vă închipuiţi. In Birmania unde a fost ani de zile dictatură militară, conduc acum democratic budiştii şi negustorii de pietre preţioase. În China…
-Despre China o să vă povestesc eu, că vin de acolo, spune Oiţerman şi toţi suntem gata să-l ascultăm. In China sunt cele mai grozave schimbări, mai ales dacă ne referim nu la vremea din urmă, ci la două sau trei sute de ani…
– Păi, acum totul se importă din China, chit că de calitate mai bine să nu vorbim, spune Boris Israelovici.
– Nici n-o să vorbim, precizează gazda. Acum sunt legături, mai ales comerciale, cu toată lumea, dar acum două sute de ani, China era o ţară închisă, iar negustorii englezi şi olandezi nu reuşeau nici să cumpere ce vroiau, nici să vândă.
Era dictatura imperială. Ce era de făcut? Au apărut mandarinii… Aţi auzit de mandarini?
– Da, spune timid Şlomo Brodiciche, la noi le zice clemantine.
Domnul Oiţerman nu se lasă întrerupt şi continuă.
– Mandarinii erau intermediari, au obţinut pe lângă Shangai un teren, un canton unde aveau voie să facă comerţ sub controlul funcţionarilor imperiali care îşi luau şi ei dreptul. Doar aşa se puteau face schimburile comerciale şi negustorii europeni i-au zis locului freemarket, adică piaţa liberă. Cu timpul, cantonul a devenit oraşul Canton, iar freemarket, pentru ca mandarinii nu vorbesc cu ră pe care l-au înlucuit cu lă, aşa că a ieşit flee market, adică piaţa purecilor.
– Aaaa, îmi spune domnul Biton care se descurcă binişor în franceză, nu aş fi bănuit niciodată că flee market e în limba chineză!
——————————————
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel