Gravura este arta şi tehnica de a trasa prin incizie desene pe suprafaţa unui material. Cu alte cuvinte, artistul plastic care practică acest gen, trebuie să aibă şi mult talent, dar şi destulă pricepere şi îndemânare. Tehnicile de gravură artistică sunt în adâncime, în relief şi în plan.
Foarte multă timp, gravura nu a practicat culoarea, la vremea respectivă nefiind cunoscute procedeele relativ moderne de a imprima cromatic. De acea, gravuri celebre, purtând semnăturile unor mari maeştri, ca Durer, Rembrand, Leonardo da Vinci şi până la Picasso, de pildă, sunt în negru sau sepia.
Acum beneficiem şi de lucrări în culori, mai ales în cazul gravurii în lemn pe plăci colorate. Uneori sunt incluse în această largă categorie şi alte procedee cum ar fi litografia, monotipia, serigrafia şi gravurile în plan. Tehnica, cum am spus, este foarte laborioasă şi numai cei stăpâni pe secretele imprimării se încumetă să o abordeze mai des.
Pictoriţa Miriam Cojocaru face parte dintre aceştia, preocupându-se în ultima vreme de acest gen care presupune multă răbdare, dar şi sensibilitate, putere fizică dar şi inspiraţie, imaginaţie activă şi dar şi consecvenţă… Stilul ei este descriptiv şi liric, demonstrând în lucrările ei, un cald ataşament pentru oameni, ambianţă, obiecte diverse, artizanat, elemente din natură sau decorative.
Sensibilitatea grafică a artistului plastic se împleteşte cu fireşti resurse poetice sau cu elemente specifice actualităţii imediate pentru a sublinia esenţa lucrărilor. Efortul de creaţie trebuie să reflecteze originalitate, măiestrie şi un realism profund. Uneori, elementele gravate au un caracter dramatic, alteori hazliu sau ezoteric, în intenţia pictorului de a apropia acest gen de artă de numeroşii iubitori ai frumosului şi de a-l face mai popular.
——————————
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
17 aprilie 2019